sobota, 10 listopada 2012

Makaron Penne z sosem pomidorowym i mozzarellą


Witam serdecznie na moim blogu oraz w moim małym kuchenno-artystycznym Atelie ;)
 I zapraszam do odrywania ze mną nowych-starych aczkolwiek ciekawych smaków.

         W związku z tym, że dzisiaj zrobiłam to danie pierwszy raz i bardzo smakowało mojemu narzeczonemu będzie to pierwszy post jaki  tutaj zamieszczę. Podobno -"Najlepsze danie jakie ugotowałam"..A gotuje od nie dawna i ciągle próbuje czegoś nowego oraz ulepszam znalezione przepisy.
Staram się by moje potrawy były proste, szybkie i przede wszystkim pyszne :) 


Składniki - dla dwóch osób (spore porcje)
  • ok 200g makaronu penne (razowego)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
  • 1 lub 2 pomidory (można też bez)
  • 2 ząbki czosnku
  • ser mozzarella (bufala)
  • jedna duża cebula
  • jedna średnia marchewka
  • bazylia (najlepiej świeża, ale może być także suszona)
  • sól, pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • oliwki (według gustu- ja dodałam zielone) mały słoiczek albo ok 15 szt.
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie aldente (tak jak na opakowaniu). 
Sos- pokroić cebule, czosnek, podsmażyć na rozgrzanym oleju(ok 5-7 minut). Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem(ok. 5minut). Dodać do tego oliwki i smażyć dalej(ok. 5minut). Wrzucić pomidory z puszki, następnie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić świeże pomidory jeśli dodajesz i dusić dalej pod przykryciem. Po chwili dodać bazylie i nadal dusić przez 15-20 minut. Po tym czasie dodać przyprawy(sól i pieprz czarny), najlepiej odrobinka, lekko poprószyć. Oczywiście jeszcze został nam  pieprz cayenne to już wd. upodobań w ostrości :) Na koniec wrzucić mozzarelle pokrojoną w plastry zamieszać i  wrzucić na sam koniec makaron i delikatnie wymieszać.
Nałożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki (według uznania). Już można jeść :))) 
Życzę smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz