Witam serdecznie na moim blogu oraz w moim małym kuchenno-artystycznym Atelie ;)
I zapraszam do odrywania ze mną nowych-starych aczkolwiek ciekawych smaków.
W związku z tym, że dzisiaj zrobiłam to danie pierwszy raz i bardzo smakowało mojemu narzeczonemu będzie to pierwszy post jaki tutaj zamieszczę. Podobno -"Najlepsze danie jakie ugotowałam"..A gotuje od nie dawna i ciągle próbuje czegoś nowego oraz ulepszam znalezione przepisy.
Staram się by moje potrawy były proste, szybkie i przede wszystkim pyszne :)
Składniki - dla dwóch osób (spore porcje)
- ok 200g makaronu penne (razowego)
- 1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
- 1 lub 2 pomidory (można też bez)
- 2 ząbki czosnku
- ser mozzarella (bufala)
- jedna duża cebula
- jedna średnia marchewka
- bazylia (najlepiej świeża, ale może być także suszona)
- sól, pieprz czarny
- pieprz cayenne
- oliwki (według gustu- ja dodałam zielone) mały słoiczek albo ok 15 szt.
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie aldente (tak jak na opakowaniu).
Sos- pokroić cebule, czosnek, podsmażyć na rozgrzanym oleju(ok 5-7 minut). Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem(ok. 5minut). Dodać do tego oliwki i smażyć dalej(ok. 5minut). Wrzucić pomidory z puszki, następnie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić świeże pomidory jeśli dodajesz i dusić dalej pod przykryciem. Po chwili dodać bazylie i nadal dusić przez 15-20 minut. Po tym czasie dodać przyprawy(sól i pieprz czarny), najlepiej odrobinka, lekko poprószyć. Oczywiście jeszcze został nam pieprz cayenne to już wd. upodobań w ostrości :) Na koniec wrzucić mozzarelle pokrojoną w plastry zamieszać i wrzucić na sam koniec makaron i delikatnie wymieszać.
Nałożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki (według uznania). Już można jeść :)))
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz