poniedziałek, 12 listopada 2012

Żurek z kiełbasą i jajkiem


       Zgodnie z obietnicą dla ukochanego debiutancki żurek po mojemu (palce lizać) :))) Tym razem z kupnym zakwasem ale następny już będzie z własnym.

Składniki dla czterech osób

  • 1,5 litra wody
  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • włoszczyzna (1 większa marchew, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
  • 1 cała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (wołowa)
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • majeranek ok 1 łyżki
  • zielenina (troszkę świeżej natki z pietruszki)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 5-6 średnich ziemniaczków
  • 0.5 litra zakwasu(ja kupiłam- całkiem niezły) 

       Do garnka z wrzącą wodą dodajemy włoszczyznę, cebule, 1 ząbek czosnku (oczywiście wszystko umyte i obrane), liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy kolejne 25 minut na wolnym ogniu.
       W między czasie gotujemy jajka na twardo oraz obieramy, kroimy ziemniaki( ja pokroiłam w kostkę) i osobno gotujemy w osolonej wodzie(najlepiej w czasie gdy gotujemy żurek -ok. 30-40 minut). Gdy kiełbasa będzie ugotowana wyjmujemy ją razem z włoszczyzną oprócz marchewki.
       Następnie wlewamy cały zakwas. rozgniatamy drugi ząbek czosnku i kolejno dodajemy kostkę rosołową i majeranek gotujemy chwilkę, sprawdzamy smak w razie potrzeby dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gdy żurek będzie odpowiednio doprawiony dodajemy śmietanę. Najlepiej wymieszać ją wcześniej z kilkoma łyżkami zupy w szklance a później dodać. Zagotować i wyłączyć. Posypać natką z pietruszki. Ziemniaki odcedzić.
Kiełbasę i jajka pokroić na cząstki(1 jajko na 4 części wzdłuż). Żurek podawać z ziemniakami, kiełbasą i jajkiem.
Życzę Smacznego !



1 komentarz: