Dzisiaj przedstawię danie, które jadłam w pierwszy wieczór jaki spędziłam w Cannes i które baaardzo mi zasmakowało. Do tej pory gdy je robię wspominam tamten wyjazd.
Z pozdrowieniami dla Kasi :)
Składniki dla 2-4 osób:
- 2-4 piersi z kurczaka
- 2-4 torebek ryżu
- przyprawa curry
- śmietana 12-18%
- pieprz
- Vegeta
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa z kurczaka koniecznie
- 1-2 łyżek mąki
- 1/4 szkl. zimnej wody do zmiesz. z mąką
- olej do smażenia
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie wd. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w krążki a czosnek zgniatamy lub kroimy i podsmażamy wszystko na złoto. Wcześniej umytego, oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę 2 cm i obficie obsypujemy curry(najlepiej gdy postoi tak chwilkę). Wrzucamy go na patelnie i podsmażamy razem z zarumienioną cebulką ok 10 min. Można dodać pieprzu i odrobinę vegety. Zagotować osobno 1-1,5 szkl. wody i pogotować chwilę z kostką rosołową. Zalać kurczaka bulionem i poddusić aż kurczak dojdzie. Można dodać troszkę więcej wody, w razie gdyby było mało sosu ale nie przesadzić, tak by nie straciło smaku:). dodać wodę z mąką, wymieszać pogotować i dodać ok 3 łyżek śmietany zagotować i wyłączyć. Dodać sos do ryżu i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz