środa, 14 listopada 2012

Kurczak z ryżem w sosie Curry / Poulet au curry


Dzisiaj przedstawię danie, które jadłam w pierwszy wieczór jaki spędziłam w Cannes i które baaardzo mi zasmakowało. Do tej pory gdy je robię wspominam tamten wyjazd. 
 Z pozdrowieniami dla Kasi :)

Składniki dla 2-4 osób:  
  • 2-4 piersi z kurczaka
  • 2-4 torebek ryżu
  • przyprawa curry
  • śmietana 12-18%
  • pieprz
  • Vegeta 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa z kurczaka koniecznie
  • 1-2 łyżek mąki
  • 1/4 szkl. zimnej wody do zmiesz. z mąką
  • olej do smażenia

     Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie wd. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w krążki a czosnek zgniatamy lub kroimy i podsmażamy wszystko na złoto. Wcześniej umytego, oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę 2 cm i obficie obsypujemy curry(najlepiej gdy postoi tak chwilkę). Wrzucamy go na patelnie i podsmażamy razem z  zarumienioną cebulką ok 10 min. Można dodać pieprzu i odrobinę vegety.  Zagotować osobno 1-1,5 szkl. wody i pogotować chwilę z kostką rosołową. Zalać kurczaka bulionem i poddusić aż kurczak dojdzie. Można dodać troszkę więcej wody, w razie gdyby było mało sosu ale nie przesadzić, tak by nie straciło smaku:). dodać wodę z mąką, wymieszać pogotować i dodać ok 3 łyżek śmietany zagotować i wyłączyć. Dodać sos do ryżu i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz